ΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΗΜΕΡΙΔΕΣ

2014.2015

Τουρισμός και Αρχιτεκτονική Εσωτερικών χώρων: Ένα Μέλλον από το Παρελθόν

Το πάνελ της πρώτης συνεδρίας
Στο βήμα ο ΓΓ του ΕΟΤ

Το πάνελ της δεύτερης συνεδρίας Ομιλητές η κα Παπανικολάου και ο κος Λάζου

Η έκθεση των φοιτητικών εργασιών στο φουαγιέ του συνεδριακού κέντρου

Ο ΓΓ του ΕΟΤ και ο αρχιτέκτονας κος Μακρίδης συνομιλούν με φοιτητές που συμμετέχουν στην έκθεση

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22/1/2015 στο συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ Αθήνας. Ήταν μία διοργάνωση που ανέλαβε το Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής Εσωτερικών Χώρων -Χώροι Αναψυχής με τη συμμετοχή της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του ΤΕΙ Αθήνας, στο πλαίσιο των διατμηματικών συνεργασιών αλλά και της ανάγκης για αλλαγή στη φιλοσοφία του σχεδιασμού του τουριστικού προϊόντος, μέσω του σχεδιασμού του εσωτερικού χώρου. Επιστημονική Υπεύθυνος της ημερίδας ήταν η Δ. Φράγκου Επίκουρη Καθηγήτρια τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων, ακαδημαϊκή υπεύθυνη του μαθήματος ΑΕΧ/Χώροι Αναψυχής.

Στην ημερίδα υπήρχαν προσκεκλημένοι ομιλητές, διακεκριμένοι επιστήμονες και από τους δύο χώρους, τόσο από τον χώρο του Τουρισμού, όσο και από τον χώρο του Σχεδιασμού και της Αρχιτεκτονικής, όπως ο Δρ. Δημήτρης Λαλούμης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του Τ.Ε.Ι Αθήνας και πρόεδρος του ΔΡ.Α.Τ.Τ.Ε., ο Δρ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος Καθηγητής Τουριστικού Μάνατζμεντ, Χρηματοδοτικής Διοίκησης & Αξιολόγησης Επενδύσεων, Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου (Τ.Ο.Π.), Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας (Ε.Ξ.Α.), ο Θεόδωρος Μακρίδης Aρχιτέκτων – Πολεοδόμος B.Sc. in Engineering, Διπλωματούχος Αρχιτέκτων Μηχανικός M.Sc. in Architecture and Urban Design, συνιδρυτής και υπεύθυνος Αρχιτεκτονικών και Πολεοδομικών Μελετών της εταιρίας “Π. Μακρίδης + Συνεργάτες AE Τεχνικών Μελετών”, η Μόρφω Παπανικολάου Αρχιτέκτων IUAV Βενετίας, μέλος του αρχιτεκτονικού γραφείου«sparch», ο Σωτήρης Λάζου Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού χώρου και βιομηχανικός σχεδιαστής (MA) DOMUS ACADEMY, η καθηγήτρια του τμήματος ΕΑΔΣΑ, Δρ Ζ. Γεωργιάδου Ακαδημαϊκή υπεύθυνη του μαθήματος Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων σε Παραδοσιακά κελύφη.

Επίσης μας τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού Ε.Ο.Τ. Δρ. Χ. Πάλλης, ο Πρόεδρος ΤΕΙ Αθήνας Καθηγητής Δρ. Μ. Μπρατάκος, ο Αναπληρωτής προέδρου ΤΕΙ Αθήνας και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Δρ. Π. Λύτρας, Καθηγητής του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και ο Διευθυντής ΣΚΣ ΤΕΙ Αθήνας Καθηγητής Δρ. Ν. Χιωτίνης. Κατά την διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκε έκθεση φοιτητικών εργασιών με θέμα ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΞΕΝΙΑ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ Κατά τη διάρκεια της ημερίδας και μετά τις ενδιαφέρουσες ομιλίες όλων των προσκεκλημένων, έγινε αντιληπτή η ανάγκη για αλλαγή στη φιλοσοφία του τουρισμού και του τουριστικού προϊόντος. Ο διαφορετικός τρόπος στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, οι απαιτήσεις για ποιότητα και εναλλακτικούς τρόπους διαβίωσης και κατά τη διάρκεια των διακοπών, αναγκάζουν τους συμμετέχοντες στη διαδικασία αυτή, να εφεύρουν νέους τρόπους και μεθόδους προσέγγισης και επίλυσης του θέματος της προσωρινής διαμονής.

Πρέπει λοιπόν να γίνει αντιληπτό ότι η ποιοτική αναβάθμιση δεν βασίζεται μόνο στις παροχές αλλά συμμετέχει εξίσου και ο προσφερόμενος χώρος ο οποίος με τον σχεδιασμό του και την αρχιτεκτονική του υπόσταση μπορεί να παράγει καινοτόμα μοντέλα που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Σε αυτή τη διαδικασία δεν συμμετέχουν μόνο οι ξενοδόχοι, οι τουριστικοί πράκτορες και managers, αλλά και οι αρχιτέκτονες, οι πολεοδόμοι και οι designers εσωτερικών χώρων. Μόνο η στενή συνεργασία όλων των ανωτέρω μπορεί να οδηγήσει στην ουσιαστική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, με πολλά οφέλη για την κοινωνία και την χώρα.